Piwa rzemieślnicze w pubie to pomysł, który jeszcze kilka lat temu mógłby się wydawać kontrowersyjny – polskie puby przez długi czas dążyły do maksymalnej „europeizacji” swojej oferty, a więc sprzedaż trunków innych niż te produkowane przez koncerny raczej nie wchodziła w grę. Dzisiaj sytuacja wygląda już jednak nieco odmiennie. Oprócz marek powszechnie znanych z reklam telewizyjnych czy internetowych, w naszych pubach spotkać możemy piwa absolutnie niszowe. Ba, istnieją nawet lokale stawiające wyłącznie na małych producentów – właściciele owych knajpek zakładają (całkiem słusznie), iż walor nowości przyciągnie do nich nowych klientów. Sami konsumenci także zdają się doceniać piwa rzemieślnicze w pubie. Wiele osób uważa, że napój pochodzący od lokalnych piwowarów posiada znacznie wyższe walory smakowe niż jego odpowiednik koncernowy. Rozstrzygnięcie tej kwestii wydaje się jednak na dłuższą metę niemożliwe – wielbiciele piwa posiadają zawsze własny, indywidualny gust, a o gustach się wszak nie dyskutuje.